A kedvezmény 2024. október 1 – 2024. október 31. között érvényes az összes menedzser laborcsomagra.A vörösvértest süllyedés mértéke azt jelenti, hogy 1 óra alatt a vörösvértestek mennyire ülepednek az alvadásgátolt vérben. A vizsgálat különleges előkészületet nem igényel. Leggyakrabban gyulladásos betegségek megállapítására, majd a gyulladásos vagy fertőző betegség lefolyásának követésére alkalmazzák.A kedvezmény 2024. augusztus 1 – 2024. augusztus 31. között érvényes az összes gyermek laborcsomagra 18. életévét be nem töltött fiatalkorúak számára.A kedvezmény 2024. július 1 – 2024. július 31. között érvényes az összes laborcsomagra és az összes laborvizsgálatra. A kedvezmény egy 18 év alatti és egy 18 év feletti páciensre vonatkozik, ha egy időben veszik igénybe a vizsgálatot.Nem éhgyomri vizsgálatÉhgyomri vizsgálat

A D-vitamin szerepe az egészségmegőrzésben kulcsfontosságú, természetes úton azonban nem egészséges elég mennyiséget biztosítani a szervezetünknek. Így a D-vitamin pótlása mindenkinek egész évben ajánlott. De mikor és mennyit? A válasz a vérünkben van.

Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin egy olyan tápanyag, amelyet bevihetünk a szervezetünkbe, illetve egy hormon is egyben, melyet testünk állít elő. Segíti a kálcium és a foszfor felszívódását, melyek hatalmas szerepet játszanak csontjaink felépítésében. Emellett gátolja a rákos sejtek növekedését, fontos szerepet játszik az immunrendszer támogatásában, valamint a gyulladások csökkentésében is.

Hogyan juthatunk D-vitaminhoz természetes formában?

Néhány élelmiszer (gomba, tőkehalmáj olaj, lazac, kardhal, tonhal, szardínia, marhamáj, tojássárgája ) természetes módon is tartalmaz D-vitamint, (annál sokkal többet csak dúsítanak vele).

Az elsődleges forrás a bőrünket érő napfény. Az UV sugárzás által az emberi bőrben létrejött D-vitamin képződését gátolhatja a naptej használata, az egész testet elfedő ruházat, a kevés szabadban töltött idő, a sötétebb bőrszín, az idősebb kor valamint az Egyenlítőtől való távolság lakóhelyünk tekintetében. Ne feledjük azonban sose, hogy az UV sugárzás növeli a bőrrák kockázatát, így nem javasolt fényvédő nélkül hosszan a napon tartózkodni!

Mivel nem tudunk az év 365 napjában napfényhez jutni, és ma már nem is ajánlott fényvédő nélkül napon tartózkodni, a D-vitamin tartalmú ételekből kevesen esznek minden nap, így sajnos nem jutunk elég D-vitaminhoz természetes úton. Pótlását mindenkinek egész évben ajánlják.

Mit okoz az alacsony D-vitaminszint?

Az alacsony D-vitaminszint számos tünetet okozhat, amelyek az enyhe kellemetlenségektől egészen a súlyos egészségügyi problémákig terjedhetnek.

  1. Fáradtság és gyengeség: A D-vitamin hiánya gyakran okoz tartós fáradtságot és általános gyengeséget, ami csökkentheti az energia szintet és a fizikai teljesítőképességet.
  2. Izomfájdalom és izomgyengeség: Az alacsony D-vitamin szint izomfájdalomhoz és izomgyengeséghez vezethet. Gyakran a comb, a vállak és a hátizmok érintettek.
  3. Csontfájdalom és ízületi problémák: A D-vitamin hiánya csontlágyuláshoz (osteomalacia) és a csontok fájdalmához vezethet felnőtteknél. Ez különösen a gerinc, a medence és a lábak területén jelentkezhet.
  4. Hangulatingadozás és depresszió: Az alacsony D-vitaminszint összefüggésbe hozható a depresszióval és a hangulatzavarokkal. Gyakori tünetek lehetnek a levertség, ingerlékenység és szorongás.
  5. Gyenge immunrendszer: A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, ezért hiánya növelheti a fertőzésekre való hajlamot, különösen légúti fertőzések esetén.
  6. Lassú sebgyógyulás: A D-vitamin segíti a gyulladáscsökkentést és a sebgyógyulási folyamatokat, így hiányában a sebek lassabban gyógyulhatnak.
  7. Csonttörések: Mivel a D-vitamin kulcsfontosságú a kalcium felszívódásában és a csontok egészségének fenntartásában, a hiánya növelheti a csontritkulás és a csonttörések kockázatát, különösen az idősebbek körében.
  8. Hajhullás: Egyes kutatások összefüggést találtak a D-vitamin hiánya és a hajhullás között, különösen nőknél.

Ha szedni egyébként is kell, akkor minek nézzük mennyi van a szervezetünkben?

Azért, mert étrendkiegészítőként 2000-3000 NE egységet tartalmaznak a készítmények, amely tökéletes a mindennapi pótlás biztosítására. (Ajánlott felső határ napi rendszeres szedésnél 4000 NE!) Azonban, ha nem szedtük rendszeresen, alacsony a testünkben a szintje, akkor ilyen mennyiséggel hosszú hónapokig tart feltölteni a raktárunkat. Ilyenkor orvosi utasításra és receptre magasabb dózis rövid idejű alkalmazása szükséges kúraszerűen. Így az alacsony D-vitaminszint rövidebb idő alatt normalizálható.

Tehát a vérvétellel azt az információt kapjuk meg, hogy a napi rendszeres kis dózisú pótlás elegendő, vagy nem. Ha nem, gyorsabban adjuk meg a szervezetünk számára a megfelelő támogatást, és rövidebb ideig szenvedünk a hiányállapot mindennapokban is érezhető negatív hatásától.

Összefoglalva tehát mit tegyünk?

  • Szedjünk egész évben D-vitamint, 2000-3000 NE egységet/nap.
  • Ellenőrizzük vérvétellel a D-vitamin szintünket.
  • Ha alacsony, keressünk fel belgyógyászt, endokrinológust, aki az eredmény alapján ajánlást tehet a nagyobb dózisú D-vitamin szedésére, és felírja receptre.
  • A kúraszerű D-vitaminpótlás sikerességét mérjük vissza vérvétellel.

Milyen vizsgálatot kérjek?

Egy egyszerű D-vitamin tételt kérj, nem szükséges D-vitamin csomag. Ha hiányállapot van, akkor érdemes egyéb paramétereket is megnézni. De kezdésnek egy sima D-vitaminszint ellenőrzésre van csak szükséged.

Ugorj be hozzánk bármikor vérvételre, időpont nélkül is. Ez nem éhgyomri vizsgálat, így a nap során bármikor.