Orvosok

Leindler Milán

pszichológus

Pszichológus diplomámat a Károli Gáspár Református Egyetemen szereztem 2013-ban, klinikai- és egészségpszichológia szakirányon. A mesterszakos évek alatt a figyelmem a testképzavar témája felé irányult, ami később a PhD témámat is adta. 2015-ben ösztöndíjjal felvételt nyertem a Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok doktori iskolájába, ahol a képzést abszolváltam, de végül a fokozatszerzés más szakmai érdeklődések miatt elmaradt.

A doktori évei alatt elkezdtem oktatni meghívott előadóként több budapesti egyetemen és egy gimnáziumban is, ahol 5 éven keresztül tanítottam pszichológiát az International Baccalaureate rendszerben. 2019-ben főállású oktatóként elhelyezkedtem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán az Alkalmazott Pszichológia Tanszéken, ahol főleg egészségpszichológiát, valamint egészségügyi kommunikációt és evéssel kapcsolatos kurzusokat tartottam. Jelenleg is az egyetem oktatója vagyok, míg 2021 óta az IWI Nemzetközi Fitnesziskola hallgatói számára is tartok kurzusokat, és részt vettem a Medical Exercise Specialist képzés pszichológiai moduljának adaptálásában és oktatásában. 

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében Prof. Dr. Túry Ferenc mentorálása alatt lehetőségem volt megismerkedni az evés- és testképzavarok komplex és izgalmas világával. Elhivatottságomat a szakmai kíváncsiság, a kihívások keresése, a betegek súlyos szenvedése és az ellátórendszer hiányosságai egyaránt megalapozták. Mind az oktatói, mind a kutatói, mind a terápiás tapasztalatom abba az irányba terelt, hogy multidiszciplináris megközelítés felé kell terelni az ellátást, és vissza kell adni a gyógyulás felelősségét a kliensek kezébe. Mind a krónikus pszichoszomatikus, mind az evéssel kapcsolatos pszichiátriai kórképek esetében úgy vallom, hogy az orvos, a pszichológus, a dietetikus és a sportszakember együttes közreműködése szükséges a teljes gyógyulás érdekében, amit ma már számtalan kutatás is alátámaszt.

Az emberek holisztikus szemlélete és minden körülmények közötti elfogadása és pozitív szemlélete alapvető a gyógyításban, nem csak a pszichológiai munkában. Munkámmal arra törekszem, hogy olyan közeget alakítsunk ki, amelyben a páciensek a legmodernebb szakmai támogatás mellett tapasztalhatják meg saját hatalmukat és erejüket betegségük és egészségük fölött. 

Relaxációs- és szimbólumterapeuta végzettségem átszövi a terápiáról alkotott képemet. A nyugati orvoslás által is elismert relaxációs és imaginációs módszerek többezer éves keleti tradíciókon alapulnak, tökéletes egyvelegei a „keleti” és a „nyugati” gondolkodásmódnak. Belső világunk feltérképezése, elfogadása, a magunk felé empátiával és megértéssel való odafordulás kulcsfontosságú a gyógyulásunk és az életminőségünk szempontjából. A képi, analógiás gondolkodás segíthet olyan traumáink feloldásában, melyeket verbálisan nem tudunk kifejezni. Legyen szó akár „csak” stresszcsökkentő relaxációról vagy mélyebb imaginációról, ezek az eszközök felbecsülhetetlenek a mai modern ember számára, hiszen kénytelenek vagyunk egy rohanó, ingerelárasztó, a természetünkkel teljesen szembe menő világban élni. 

  

Pszichológiai szűrés / konzultáció – krónikus betegségek esetében  Időtartam: 1 alkalom, 30 perc A konzultáció során feltérképezzük a krónikus panaszok mögötti lehetséges pszichológiai és életviteli háttértényezőket. Tipikusan pszichésen is érintett krónikus betegségek például az endokrinológiai, emésztőrendszeri, kardiológiai, dermatológiai, idegrendszeri megbetegedések. Gyakori tünetek a szorongás, az evés vagy az alvás zavara, a koncentráció és a mentális teljesítőképesség csökkenése, melyek kísérik ezeket a problémákat.  Ezek mind lehetnek egyszerre következményei és kiváltó okai is az orvosi problémának, így kezelésük elengedhetetlen a teljes gyógyuláshoz. Hosszasan elhúzódó betegségek esetén a motiváció kérdése is felmerül, hiszen a hosszas küzdelemben és a kudarcos gyógyulási kísérletekben könnyen elfáradhatunk.   A konzultáció során egy tiszta képet kaphatunk arról, hogy melyek a releváns tényezők, melyek hozzáférhetők és korrigálhatók, illetve kijelöljük a változtatás irányát és szükség esetén tervet készítünk a további konzultációkhoz. 

Pszichológiai szűrés / konzultáció – evési magatartás vizsgálat  Időtartam: 1 alkalom, 30 perc A konzultáció során az evési magatartás kerül a fókuszba. A klinikai szintű evészavarok és a rendellenes evési magatartások gyakran nem választhatók el élesen egymástól, kevesen merítik ki a diagnosztikai kritériumokat, ám nagyon sokan küzdenek saját evési magatartásukkal. Legyen szó restriktív evésről, válogatásról, az egészségünkön való szorongásról, vagy impulzív túlevésről, evési “kényszerről”, ezek mind meg tudják nehezíteni a mindennapi életvitelt és szorongást okozhatnak. A rendellenes evési magatartások, amennyiben krónikusan fennállnak, háttértényezői lehetnek olyan endokrinológiai problémáknak, mint a diabetes, a pajzsmirigy túl- vagy alulműködés, alvászavarok vagy a gyulladásos bélbetegségek. Az evés zavarai gyakran útjába állnak a gyógyulásnak például elhízás vagy más anyagcserezavarok esetében, ilyenkor a pszichés tényezők rendezése elsődleges.  A konzultáció nem alkalmas pszichiátriai diagnózis felállítására, de egyértelmű iránymutatást kaphat a páciens a probléma természetét, súlyosságát és kezelési lehetőségeit illetően. Ennek eredményétől függően kijelöljük a további lépéseket és az orvosi és dietetikai terület képviselőivel, és közösen határozzuk meg a leghatékonyabb kezelési tervet. 

Fontos: a konzultációk nem minősülnek pszichoterápiának és nem készül klinikai vagy pszichiátriai diagnózis.

Alváshigiénia / Rossz vagy zavart alvás esetében 

Időtartam: 50 perc/alkalom

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Számtalan hormonális és idegrendszeri folyamat megy végbe alvás alatt, ami felel a szervezet regenerációjáért, egészséges működéséért és a jó közérzetünkért is. Ha az alvásunk sérül, ezek a folyamatok is sérülnek, és idővel összeadódva krónikus betegségek formájában is jelentkezhetnek. Ugyanakkor a más úton kialakuló krónikus panaszok rontják az alvás minőségét, így alakul ki az “ördögi kör”. Kulcsfontosságú, hogy minél inkább igyekezzünk rendezni az alvásunkat, amihez ma már számos ismert technika áll rendelkezésre.   A konzultációk során először feltérképezzük az alváshoz köthető szokásokat és viselkedéseket, beleértve az evést, a képernyőidőt, a munkarendet. A megoldások keresése közben igyekszünk alkalmazkodni azokhoz a tényezőkhöz, melyek nem változtathatók (például műszakos munka esetében), és azokra fókuszálunk, melyek korrigálhatók. Az alváshigiénia kialakításával várható, hogy javul a közérzet, könnyebbé válik a krónikus megbetegedés panaszaival való küzdelem, sőt, a konkrét tünetek javulását is támogathatjuk. A hormonháztartás és a testsúly problémáival kapcsolatos betegségek esetén kiemelten fontos az alvás rendezése. 

Evéskontroll / Rendellenes evési magatartás esetében 

Időtartam: 50 perc/alkalom

Anyagcserezavarok és hormonális problémák mögött gyakran áll az evés zavara, ami lelki, környezeti tényezőkre vezethető vissza. A testsúlykontroll próbálkozások is a leggyakrabban az érzelmi evés miatt futnak zátonyra. Gyakran az orvosi kivizsgálások mellett nincs elégséges idő a pszichés tényezők felderítésére, és egy elhízás mögött meghúzódó falászavar vagy más érzelmileg terhelt evési magatartás rejtve marad. Ez a későbbiekben ellehetetleníti a változást, hiszen a pszichés problémák kezeletlenek maradnak. Ezek a szokások számtalan okra vezethetők vissza, de vannak olyan technikák és gyakorlatok, melyek segíthetnek szokásaink átírásában.  Az ülések alatt részletesen felderítjük az evéshez kapcsolódó konkrét viselkedéseket, érzéseket, gondolatokat, és igyekszünk korrigálni azokat, melyek elhízáshoz vagy más krónikus betegséghez vezetnek. Ez a folyamat a kliens aktív részvételét igényli, hiszen az életmódváltás személyes felelősség. A konzultációk során azonban olyan technikákat sajátíthat el és olyan összefüggéseket érthet meg, amelyek segítenek megtenni a nehéz első lépéseket. A pszichológiai konzultáció kiválóan támogatja az orvossal folytatott munkát, sőt, elsődlegességet élvez, amennyiben a probléma mögött inkább lelki és társas, nem pedig biológiai tényezők állnak.  

Testsúlykontroll pszichés és mentális támogatása

Javasolt időtartam: kéthetente vagy havonta egy alkalom, 50 perc/alkalom

Az elhízás krónikus betegség, melynek nem csupán biológiai tényezői vannak. Bármilyen összetevőkből is alakul ki végül a probléma, a megoldásnak része kell legyen a pszichés változás, ugyanis a fogyás során nem csak a testünk változik. Az elhízást gyakran pszichológiai védekezésnek, megküzdésnek értelmezzük, amiben sokan magukra ismernek. A testsúlykontroll megvalósítható gyógyszerrel, diétával, mozgással, de ha nem követi lelki változás a folyamatot, a visszaesés kockázata nagyon magas. Miben segíthet ez a program a testsúlykontroll során?

  • Új megküzdési készségek kialakítása
  • A gondolkodási hibák, torzítások kiigazítása
  • Az elhízás hátterével és kezelésével kapcsolatos tévhitek eloszlatása
  • Lelki támogatás a folyamat során
  • Az esetleges túlevések vagy a diéta betartásának nehézségei mögött meghúzódó érzelmi tényezők azonosítása és feloldása

Ma már számtalan tanulmány áll rendelkezésre, amelyek azonosítják az elhízás mögött álló pszichés tényezőket, és megállapítják a leghatékonyabb beavatkozási formákat. Ez azonban a páciens aktív részvétele nélkül nem sikerülhet, hiszen az életmódváltást mi csupán támogatni tudjuk, elvégezni nem. A konzultációk során praktikus, otthon is gyakorolható feladatokat végzünk, beszélgetünk a konkrét viselkedésekről és az ahhoz kapcsolódó érzésekről, gondolatokról.

Fontos: a konzultációk nem minősülnek pszichoterápiának és nem készül klinikai vagy pszichiátriai diagnózis.

Pszichés és életviteli egészségkockázati szűrés (“pszichológiai vérvétel)

Időtartam: 1 alkalom, 60 perc

Az elmúlt évtizedekben az egészségtudományok és az orvostudomány sokkal mélyebben megértette a krónikus betegségek kialakulásában és fennmaradásában szerepet játszó tényezőket. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem elég a biológiai, genetikai oldalát nézni a problémának, hiszen sok esetben az életvitelünk, a személyiségünk, gondolkodásunk, érzelmeink vagy kapcsolataink hatalmas szerepet játszanak. Csak azért, mert a betegség elsősorban testi szinten jelenik meg, egyáltalán nem igaz az, hogy csak testi szinten tudunk beavatkozni, sőt, sokszor eredményesebb a pszichés vagy az életviteli tényezőkön változtatni. A krónikus betegek jelentős százaléka kallódik el az egészségügyi rendszerben, vizsgálatról vizsgálatra jár, és nem kapja meg a szükséges, egészségközpontú szemléletű kezelést.

A konzultáció során képet kaphatsz személyiségedről, azokról a fontos tényezőkről, melyek tudományosan bizonyíthatóan szerepet játszanak a krónikus betegségek kialakulásában és fennmaradásában, a tünetek súlyosbodásában. Az általad kitöltött kérdőív eredményeit szakembereink összegzik, kiértékelik, és olyan formában jelzik vissza, ami tartalmazza szükség esetén a fejlődési lehetőségeket is. A változtatás, legyen szó akár személyiségtényezőkről, akár életvitelről, nehéz és ijesztő is lehet, ha nem tudjuk, milyen irányba induljunk el. Ezért is fontos az alapos kivizsgálás, egyfajta „pszichológiai vérvétel”, hogy szakmai segítséggel és támogatással jelölhessük ki az utat.

Fontos: a konzultációk nem minősülnek pszichoterápiának és nem készül klinikai vagy pszichiátriai diagnózis.

Minden héten szerdán és csütörtökön 9:00 – 11:00 között.

Foglalj időpontot hozzá

Válaszd ki a kívánt helyszínt, szolgáltatást és időpontot.

Corvin Plaza – 1. emelet

1083 Budapest, Futó u. 37.

  • Hétfő – Péntek: 7:00 – 20:00 (vérvétel 18:30-ig)
  • Szombat: 7:00 – 14:00 (vérvétel 13:30-ig)
  • Vasárnap: Zárva


Spórolj magadnak időt!

Kezdj a vérvétellel!

Spórolj magadnak időt, és rövidítsd le az egészségügyi ellátásod! A véred mindent tud rólad, így nem meglepő, hogy ennek a vizsgálata az elsők között van, ha felkeresed orvosodat. Kezdd az egészségi állapotod felmérését egy általános vagy specifikus vérvétellel, így az orvosi konzultációra már friss leletekkel tudsz érkezni.

csomagok vizsgálatok