A kedvezmény 2024. október 1 – 2024. október 31. között érvényes az összes menedzser laborcsomagra.A vörösvértest süllyedés mértéke azt jelenti, hogy 1 óra alatt a vörösvértestek mennyire ülepednek az alvadásgátolt vérben. A vizsgálat különleges előkészületet nem igényel. Leggyakrabban gyulladásos betegségek megállapítására, majd a gyulladásos vagy fertőző betegség lefolyásának követésére alkalmazzák.A kedvezmény 2024. augusztus 1 – 2024. augusztus 31. között érvényes az összes gyermek laborcsomagra 18. életévét be nem töltött fiatalkorúak számára.A kedvezmény 2024. július 1 – 2024. július 31. között érvényes az összes laborcsomagra és az összes laborvizsgálatra. A kedvezmény egy 18 év alatti és egy 18 év feletti páciensre vonatkozik, ha egy időben veszik igénybe a vizsgálatot.Nem éhgyomri vizsgálatÉhgyomri vizsgálat

Minden második magyar ember halálát szív – érrendszeri megbetegedés okozza. A koleszterinszintnek kulcsszerepe van ebben. Mit tehetünk, hogy elkerüljük? A válasz: vérvétel, életmód és ha szükséges gyógyszer. 

Milyen tünetekkel jár a kóros koleszterin szint?

A magas vérzsír szint akár évtizedeken át nem okoz érdemi panaszt. A már kialakult érrendszeri szövődményei azonban – sokszor már túl későn – annál riasztóbbak: mellkasi szorító fájdalom, a terhelésre jelentkező kifejezett gyengeség, lábdagadás, ritmuszavar. Ezek már azonnali kivizsgálást és kezelést jelentő tünetek.

Mit jelent a kóros zsír?

A szervezetünk optimális működéséhez elengedhetetlen zsírokat részben táplálékkal vesszük magunkhoz, részben testünk állítja elő és raktározza. A vérben fehérjékhez kötődve szállítódnak, a szervekhez receptorokhoz kapcsolódva jutnak el. Ennek során összetételük megváltozik: eltérő lesz a sűrűségük és hatásuk a szervezetben.

Ez teszi lehetővé a „rossz” pl. LDL és „jó” pl. HDL koleszterinek kimutatását a vérből.

Ha a szükségesnél több, vagy kóros összetételű a szervezet vér – és szöveti zsírtartalma, az számos biokémiai folyamaton keresztül károsítja a szerveket, szív érrendszeri és anyagcsere betegséget okozhat. Elsősorban szívinfarktust, szívritmuszavart vagy szívelégtelenséget, sztrókot, végtag, szem és vese ereinek szűkületét, de érinti a májat, hasnyálmirigyet is. Ha egyéb rizikó tényezők is fennállnak (pl. dohányzás, cukorbetegség, magas húgysav, magas vérnyomás) a szövődmények kialakulásának valószínűsége tovább nő.

Mi a normális vérzsír érték határa?

A vérzsírszint normál értékei alacsony szív és érrendszeri rizikó esetén a következők:

koleszterin     normális < 5,2           magas > 6.2              nagyon magas > 6.5 mmol/l

LDL                normális < 3.4           magas > 4.1                nagyon magas > 4.9 mmol/l

TG                  normális < 1.7           magas > 4.5                nagyon magas > 5.6 mmol/l

HDL (a „jó” koleszterin)  normális nő: >1.3 / férfi >1.1  mmol/l

Mi a magas koleszterinszint oka?

A normálisnál magasabb vérzsír oka részben örökletes, részben életmódunkkal (táplálkozás, mozgáshiány) áll összefüggésben. Bizonyos állapotok (terhesség, menopauza), betegségek (pajzsmirigy alulműködés, cukorbetegség), gyógyszerek mellékhatása is ronthatja az értékeket.

Mi a baj a magas vérzsír értékekkel?

A szükségesnél több, illetve kóros összetételű a koleszterinszint,  gyulladásos folyamatot indít el és plakkokat képezhet az érfalban. Kezdetben ez visszafordítható folyamat.

A plakk növekedése során könnyen megrepedhet és egy sebhez hasonlóan vérlemezkéket vonz, eltömi az ereket, és stroke, infarktus, végtagi érelzáródás alakulhat ki.

Más esetben stabil a plakk, de az erek átmérőjét fokozatosan szűkítve eredményez hasonló szövődményeket.

A magas triglicerid szint ugyancsak krónikus betegségek forrása lehet.

Hogyan befolyásolható a magas vérzsír érték?

Ha az érték nem extrém magas, akkor 3 hónapig életmódváltás javasolt: zsírban-koleszterinben (kalóriában) szegényebb, növényi rostokban gazdag diéta, telítetlen zsírsavak bevitele és rendszeres fizikai aktivitás javíthat az értékeken. Fontos megjegyezni, hogy magas koleszterinszint esetén ki kell zárni a magas koleszterin értékhez vezető másodlagos tényezőket.

Elégséges az egészséges étkezés, rendszeres fizikai aktivitás (életmódváltás)?

A megfelelő diéta és rendszeres fizikai aktivitás nagy átlagban csupán 10%-os LDL koleszterin szint csökkenést eredményez. Egyéni szinten azonban lehet ennél jelentősebb is (50%). Mivel mindenképpen pozitív hatású, ezért érdemi LDL szint csökkenés elérése nélkül is mindenkinek elengedhetetlenül fontos az egészsége megőrzése szempontjából.

Mik a legfőbb életmódi teendők?

  • „Szívbarát” ételek fogyasztása: elsősorban a vörös húsok, zsírban gazdag tejtermékek kerülendők (a mediterrán és vegetáriánus- teljes értékű vegán étrend igazoltan ajánlható). Transzzsírsavak (pl. kókuszzsír) mérséklése, omega 3 zsírsavakban gazdag étrend (halak, olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok) kis mennyiségű, napi bevitele ajánlott.
  • Minimum 35 g rost (növények, teljes kiőrlésű gabonák).
  • Alacsony zsírtartalmú fehérje (pl. búza- vagy borsóprotein) fogyasztása.
  • Gyors felszívódású szénhidrát, fruktóz minimalizálása.
  • Testsúly redukció – normalizáció.
  • Rendszeres, heti 150 perc fizikai aktivitás.
  • Dohányzás felfüggesztése.
  • Alkohol bevitel minimalizálása.

Mikor szükséges gyógyszert szedni?

A kezelés szükségességét nem csupán a koleszterin (triglicerid) értéke, de számos más, a szív-érrendszeri megbetegedésekre hajlamosító tényezők megléte határozza meg. Mindezek alapján kis/közepes/magas rizikóról beszélünk. Minél nagyobb a rizikó, annál korábban és erélyesebben szükséges a gyógyszeres beavatkozás, hogy a várható eseményt megelőzzük. A kezelést a számos nagy esetszámú, szigorúan ellenőrzött vizsgálatot követően meghatározott Európai és Magyar Kardiológiai Társaság irányelvei alapján indítjuk el.

7.5 mmol/l feletti totál koleszterin (4.9 mmol/l LDL) akár fiatalabb (középkorú), egészséges egyénben is kezelendő a késői szövődmények elkerülésére!

Magas rizikó, azaz cukorbetegség, már lezajlott sztrók, infarktus, veseelégtelenség, dohányzás esetén alacsonyabb a normál érték: cél: 1.8 mmol/L-es LDL érték.

Milyen vérvételre menjek, ha szeretném rendszeresen ellenőrizni a koleszterinszintem? 

Az alap szűrővizsgálatnál nézzük vérből az LDL-koleszterint, a HDL koleszterint, koleszterint és a triglicerid szintjét. Diagnosztikai céllal kiegészítjük még a húgysav, a HgbA1C és a TSH értékekkel is.

Nagyon fontos, ha sztatint ír fel az orvosunk, akkor egy Sztanint kontroll vérvételre is szükség van, amely tartalmazza a májfunkció, HgbA1C, CK, LDL-koleszterin, koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid értékeket.

 

Milyen vizsgálatot kérjek?

A WellWay Clinics laborcsomagjait úgy állítottuk össze, hogy koleszterin szűrővizsgálat és diagnosztikai vizsgálat, valamint sztatin kontroll csomag is elérhető. Itt találod ezeket:

Koleszterin szűrőcsomag »   Koleszterin diagnosztika »   Sztatin kontroll »

Figyelj oda a koleszterinszintedre, és rendszeresen ellenőriztesd.

Ugorj be hozzánk bármikor vérvételre, időpont nélkül is. Ez éhgyomri vizsgálat, így a reggeli órákban érdemes jönni.